dimecres, 19 de desembre del 2012

REFERENDUM !! ( SEGUR?)


Els resultats electorals obligaven un pacte de govern.

El pacte de govern s´ha resolt. Bé , de fet ja estava resolt però s´ha hagut de fer com si sembles més difícil per tal que quedes més elaborat.
 CiU té el que volia , un pacte que li garanteix dos anys més " d´estabilitat "per governar i ERC a canvi aconsegueix el compromís ( amb unes condicions molt subjectives ) de convocar un referéndum per preguntar al poble de Catalunya una cosa que encara no se sap. També se suposa que ERC haurà aconseguit alguns canvis en les polítiques económiques de CiU però això de moment queda en un segon pla. Suposo i espero que sobretot aquestes noves mesures en política económica vagin encaminades a unes polítiques socials que ajudin més als ciutadans que al sistema financer-económic.

 He fet una ullada al document que publica avuí La Vanguardia , i no puc mes que manifestar el cinisme i engany per part d´alguns , i la bona fe o el cálcul electoral per part dels altres.

 M´explico..... Aqui teniu una part del text



  "CIU i ERC es comprometen a treballar tots els procediments formals, jurídics i

institucionals possibles fins al 31 de desembre de 2013 per estar en condicions, a

partir d’aleshores, de

convocar una consulta d’acord amb el marc legal que


l’empari, dins el termini del següent any, amb l’excepció que el context

socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga. En tot cas, la data serà

pactada"

 

 Pel que a mi respecta , dedueixo dues coses :

 -Qualsevol de les dues parts el dia que arribi l´hora de convocar el referèndum pot al.legar el " això avuí no toca" , evidentment si el context socioeconómic ho provoca , però es que això es tan subjectiu!!! , tant subjectiu que CiU pot pensar que encara no ha arribat el moment i ERC si. Situació que provoca la segona deducció:

- Si el referèndum no es convoca per que algú creu que no es el moment , hi haurà noves eleccions o CiU pactarà amb una altra força política que no exigeixi el referèndum per acabar la legislatura .Crec més aquesta segona opció , donat que si es convoquèssin eleccions , el favor electoral  a ERC , que recolliria tots els vots independentistes com a part enganyada ,seria brutal.

 Passi el que passi , això s´ha tancat en fals. Encara no fa ni un dia del pacte i ERC ja diu que el 2014 hi haurà referéndum , per tant ERC ja sap que les condicions socioeconómiques seran bones ( o de fet li són igual).
 No tan sols això sinó que dona per sentat , que el marc legal de l´estat espanyol , acceptarà el referéndum ( aquest és un altre punt del pacte) , no s´ha d´oblidar que per donar credibilitat internacional al procés , tot s´haurà de pactar amb l´estat espanyol , que tenint en compte qui el manega, no crec que estigui molt per la labor.

 Vagi per endevant que penso que un referèndum és la màxima expressió de la sobirania popular , per tant , no ha de fer por convocar-lo. És més , crec que s´ha de fer , però veig que tot aquest tema del referèndum , ni està tancat , i sincerament , no es farà en els plaços que s´han marcat .
 I sobretot s´hauria de tenir en compte una cosa , s´estan creant unes expectatives a una part molt ampla de la ciutadania de Catalunya que si no es compleixen poden provocar greus problemes socials , més enlla dels ja provocats per la crisi econòmica. Hi ha gent , només cal sentir comentaris pel carrer , que amb aquest pacte tant condicionat per convocar un referèndum , ja dona per fet no tan sols el referèndum , sinó una victoria del si , i l´arribada a un pseudoparadís terrenal.

 Senyors , això no és tan fàcil.

El que si que em preocupa més , donada la situació en la que estem , és el tema de les polítiques económiques i l´escanyament perpetu al que ens estan sotmetent els polítics. Se que hi ha un document , avuí no l´he trobat , on desglossa una mica la política económica a seguir. Ja tindrem temps de desglossar que proposen. De moment , noticies d´ahir , taxa als bancs ( que ens repercutiran als ciutadans , avuí ja és comenta això) i apujada del 25% en el preu de l´aigua.....

 No se si això ja anava en el pacte...

 

 







 

8 comentaris:

  1. Si el troves interessant , passa-ho!! Hi ha una falta d'ortografia, troBes seria la forma correcta.
    Ànims amb el blog!

    ResponElimina
  2. Tota la raó! ni ho veia.....Per les presses ´s una assignatura pendent.
    Salutacions!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho sento si ha sonat repel·lent. Tot i això comparteixo la teva visió i t'animo a seguir escrivint. Endavant!

      Elimina
    2. No et preocupis. Escric els posts a corre cuita en els meus temps lliures i presto poca atenció a una cosa que personalment considero molt important com és l´ortografia. No utilitzo cap corrector i això , tot plegat , provoca errades , que fan mal als ulls. De vegades si rellegeixo un post corregeixo les faltes ( no els retoco mai) i tampoc toco els comentaris.
      Gràcies un cop més!!
      Salutacions!!

      Elimina
  3. Em sembla que no és correcte llegir aquest document com si fos un contracte redactat per un advocat que pugi ser defensat davant d'un jutge.

    Han manifestat públicament que el 2014 s'han compromès a fer el referèndum i que per ajornar-lo cal l'acord de tots dos.

    Si arribat el moment en Duran pretén que CiU es faci l'orni i no convocar, el resultat serà exactament el mateix que si la redacció fos escrupolosament perfecte.

    Ningú no reclamarà el compliment davant d'un jutjat. ERC farà el possible per fer caure el govern i que hi hagi eleccions anticipades plebiscitàries. CiU pot intentar aguantar-ho pactant amb el PP o amb el PSOE i allargar l'agonia un parell d'anys. Però al final hi haurà eleccions anticipades plebiscitàries, CiU haurà quedat com el cul i si ho allarga, a més s'haurà tacat les mans de merda pactant amb Espanya i allargant 2 anys més la crisi econòmica i la misèria.

    Llavors el referèndum seran les eleccions ERC, CUP = Si; PP, PSOE, Siudadaus, Ciu = No; Iniciativa = Vot en blanc. Si ERC i les CUP sumen majoria, proclamen la independència l'endemà.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En l'últim paràgraf presentes un panorama molt difícil de considerar remotament possible. Abans que això passi (que guanyin les CUP i ERC), PP i PSOE (per no dir-te que amb la col·laboració de CiU) s'ho faran venir bé per declarar les forces independentistes il·legals, com han fet a Euskadi els últims anys.

      No ens deixaran marxar fàcilment; som el que els manté surant al mig de la tempesta.

      Sense l'ajut de la Comunitat Internacional no crec que tinguem possibilitats reals d'independència. És a l'exterior on cal fer pedagogia; aquí la pedagogia la fan la crisi i les retallades..

      Elimina
    2. És veritat que no és un document diguem-ne " notarial" per complir i demandable , però és una cosa tan seriosa com un pacte de govern tancat en fals sota la promesa de un referèndum amb un munt de condicionants que les dues parts poden " jutjar".
      Per a ERC , el referèndum és la prioritat , li és igual marc legal i crisi , de fet consideren que amb independència s´acaba la crisi.
      CiU crec que és diferent , ja no tan sols per la gent d´Unió , sinó que és un partit que , diguem-ne , toca més de peus a terra.
      CiU vol una consulta , però no vol caure en un forat del qual no en pugui sortir. El fet de complir la legalitat , agradi aquesta o no , és bàsic per el tema internacional.

      Si bé , no podrem anar a un jutjat per demandar l´incompliment , si que els jutjarem a l´hora de votar , i penso que el càstig serà per ambdos igual , uns per incomplir la consulta , l´altre per ser complice d´unes retallades que detesten.
      Tot plegat , un desgavell important amb molt difícil solució.
      Com vaig posar en un post anterior , l´altura de la nostra classe política és practicament nula , i això implica buscar problemes nous sense arregalar-ne de vells , i discutir sobre temes a la premsa , que s´haurien de tractar en un despatx per tal de no extremar posicions.

      Elimina
  4. No pateixis per les faltes; n'hi ha unes quantes, i també alguns mots incorrectes, però s'entén perfectament el sentit del que vols dir, no cal tenir la pell tan fina...
    D'altra banda m'agradaria matisar que respecte al preu de l'aigua, l'apujada del 25% no és tota ara de cop, sinó que és l'increment de preu acumulat en els últims mesos, crec que de l'últim any, però no m'ho facis assegurar, perquè en parlaven a la ràdio i en aquell moment no hi he parat massa atenció.

    Totalment d'acord en que s'ha de fer el referèndum (o consulta, sempre que hi hagi les mateixes garanties), però també dubto que el SÍ guanyi. Crec que els polítics, de tots els partits, han perdut fa anys el contacte amb la realitat i/o viuen en una dimensió paral·lela.

    ResponElimina